Flate, enkle skiløyper i Oslo

1. Røahagen

Vanskelighetsgrad: paddeflat

Spor: klassisk

Lysløype: ja

Lengde: ca 1,5 km

En virkelig paddeflat løype. Ingen motbakker eller nedoverbakker. Perfekt for nybegynnere. Ca 1,5 km lang fra ende til ende. Løypa går ved siden av en gangvei som den noen ganger krysser på sin vei fra sør til nord. Denne gangveien strøs ofte med grus pga den ofte blir isete, så du må sannsynligvis ta av og på skiene noen ganger. Pga isen i gangveien velger folk ofte å heller gå i skiløypa framfor gangveien, så om du er rask på flater, kan det bli irriterende for deg i lengden å kjøre slalåm rundt de gående. Utenom dette er løypa kanskje den enkleste som finnes i Oslo. Du finner parkering ved Voksen skole.

Røahagen.PNG
 

 2. Ekeberg

Vanskelighetsgrad: nesten paddeflat

Spor: klassisk og skøyting

Lysløype: nei

Lengde: ca 2,5 km

Norway cup sine fotballsletter brukes om vinteren til skiløyper. Og som du kan tenke deg er disse fotballslettene flate om vinteren også. Enkel, fin og lett løype for enhver nybegynner på ski.

Ekeberg
 

3. Nordre Bygdøy

Vanskelighetsgrad: nesten paddeflat

Spor: klassisk og skøyting

Lysløype: ja

Lengde: ca 2 km

Utrolig, men sant. På Bygdøy finner du løyper lagd av sanne ildsjeler som til og med har investert i snømaskin. Ved fotballbanen i midten øverst i bildet finner du alltid parkering og derfra er det under 100 m til løypa. Runden øverst til venstre i bildet er det mest nybegynnervennlig området og er ca 2 km lang. Runden har ingen nedoverbakker og er nesten paddeflat.

Bygdøy.PNG

 

4. Risbekkveien - Sognsvann - Risbekkveien

Vanskelighetsgrad: enkel

Spor: klassisk og skøyting

Lysløype: nei

Lengde: ca 3 km

Markert i grønt finner du en skjult perle i et ellers kjent område. Det lette terrenget slutter etter 3 km. Da kommer du til en bratt oppoverbakke hvor du snur. Strekningen er litt mer kupert enn Bygdøy uten at det er veldig merkbart. Total høydestigning fra sør til nord er 20 m. Dvs 6,6 m stigning per kilometer. Du parkerer der Risbekkveien slutter, går over broen og skiløypa starter 50 m foran deg til høyre. Løypa har noen korte, slake nedoverbakker som er fine som førstegangsnedoverbakker.

Sognsvann.PNG
 

5. Skansebakken - Storebekkhytta

Vanskelighetsgrad: enkel/medium

Spor: klassisk

Lysløype: nei

Lengde: ca 5 km

Helt innerst i Sørkedalen ligger Skansebakken. Her er det stor parkeringsplass og en busstopp for buss nr 41 som går fra Røa til Skansebakken. Til Røa kan du ta T-banen og bytte til buss. Løypa har noen lengre nedoverbakker, men de er slake, så farten blir aldri høy. Løypa starter med å gå oppover de første 500 m. Denne delen er vanskelig når du skal hjem igjen, og jeg anbefaler deg å ta av deg skiene og gå siste biten på skogsbilveien som går ved siden av løype. Dette er det vanlig å gjøre for mange her i Skansebakken fordi denne delen er vanskelig for mange å kjøre nedover. Løypa beveger seg gradvis oppover helt inn til Storebekkhytta på en skogsbilvei, og som alle andre skogsbilveier så blir den aldri bratt eller har plutselig nedoverbakker. Løypa er jevn og forutsigbar hele veien, og det er lett og se langt forover i løypa. Her snur du, for herfra går løypa kraftig videre oppover mot Heggelivann. Hytta er av og til åpen, og når den er det kan du kjøpe deg solbærtoddy, vaffel, pølse, brus og mer.

Skansebakken - Storebekkhytta
 

6. Blindeløypa på Bogstad

Vanskelighetsgrad: litt mer krevende

Spor: klassisk

Lysløype: ja

Lengde: ca 2 km

Ja, den heter faktisk det. Før i tiden var det høyttalere festet på lysstolpene så blinde kunne trene uten å være avhengig av ledsagere. I dag er de høyttalerne tatt bort, men navnet ble værende. Du parkerer i badesvingen ved Bogstadvannet. Her er det alltid nok med parkeringsplass. Deretter går du opp fra parkeringen og opp til runden. Her er det lov å ta av seg skiene når du skal ned igjen tilbake til parkeringen. Runden går motsatt vei av klokken, så du går opp østsiden og ned vestsiden. Det er én motbakke i hele runden. Det er området i lilla. Men nedoverbakken etterpå er lang og stopper først der løypa krysser Strømsbråtaveien. Derfor er nedoverbakken mye slakere enn motbakken er bratt. Resten av runden er sammenlignbar med løypa i punkt nr 3.

Blindeløypa.PNG
 

Slik vet du hvilke løyper som er prepparert:

Last ned iMarka appen for å se hvor det er nypreppede løyper. Evt besøk føremelding og trykk på det området på kartet du vil se på løyper.

Grønt betyr at det er preppet i dag, oransje i går, og lilla lengre enn 48 timer. Rødt betyr at løypa ikke er preppet i år.