Hvilken stavhøyde skal du ha

Klassisk: 84% av kroppshøyden din

I klassisk har det lenge vært en uskreven regel at man skal ha 30 cm lavere staver enn hva høyden din er. Dette stemte kanskje for 20 år siden, men ikke i dag. Staketeknikken har utviklet seg mye pga teknisk utvikling i løypepreparering, staver blir stadig lagd av stivere og lettere materiale og skiene får stadig bedre gli gjennom utvikling i skispennet, struktur og glidprepparater.

84% virker kanskje ved først øyekast til å gå imot den nye regelen om å ha maks 83% høyde på klassiskstaver. Men 83% er med utøvers høyde … målt med skisko på. Og de færreste av oss måler høyden vår med sko på.

Du kan velge om du vil ta 84% av høyden din, eller 83% av høyden din + skisko. Skisko gir 2 cm ekstra høyde. Regnestykket ser da slik ut:

180 + 2 cm sko x 83% = 151 cm høye staver

180 x 84% = 151 cm høye staver

NSF regel 343.8.1 (ny regel)
I konkurranser i klassisk teknikk, så må skistaver være maksimalt 83 % av utøvers høyde.

Utøvers høyde er målt med skisko på et flatt underlag til toppen av hodet uten lue.

Skøyting: 91% av kroppshøyden din

I skøyting sies det at man skal ha 20 cm lavere staver enn din egen høyde. Dvs at om du er 180cm, så skal du har 160 cm høye staver. Men dette tar ikke hensyn til om du er 150 cm eller 200 cm høy.

Det er også gammeldags, for stavene skal nå være høyere. Det er fordi skøyteteknikken har forandret seg. Vi vet nå at det å stå høyest mulig sparer krefter og det å ha hendene nærme skuldrene gjør det lettere å stå imot kraften som går gjennom armene. Disse to faktorene gjør det ønskelig, og mulig, å gå med høyere staver.

Du skal ikke ha en annen høyde på staver når du går på rulleski

Bare husk å bytt til rulleskipigger. Det er ikke bare at de tåler mer, men de er også høyere enn vintertrinser.