Kjøp langrennskine dine fra spesialistbutikker eller skiplukkern

Aslak Berglund er godt mulig den beste skiplukkeren i landet. Han gikk solo i 2020 - Skiplukkern.no

Aslak Berglund er godt mulig den beste skiplukkeren i landet. Han gikk solo i 2020 - Skiplukkern.no

Hvorfor du alltid skal kjøpe langrennskiene dine hos en spesialistbutikk

Når du kjøper langrennski så betaler du egentlig ikke for skien, selv om det er det de fleste tror.

Når du kjøper en ski, kjøper du egentlig 2 tjenester.

  1. Skiplukkerne reiser personlig til Madshus, Fischer, Rossignol, Salomon eller Atomic sine lagere i Norge og utlandet, og måler opp ett og ett par. De parene som er skikkelig gode setter de til siden for å bli tatt med hjem. Når de har plukket med seg det som er bra, reiser de tilbake til butikkene sine med disse krem-skiene. Tilbake på fabrikkene ligger 99% av skiene som ikke var gode nok til å bli tatt ut.

  2. Finne den beste skien for deg blant alle de skiene som ble tatt med tilbake til butikken og som derfor allerede er kvalitetsgodkjent.

Hva tror du skjer med de skiene som lå igjen på fabrikkene? De skiene blir sendt ut til sportskjedene. Og sportskjedene selger deg det de får tilsendt fra fabrikkene. De drar ikke ned og plukker ut ski selv. De tar det de får og selger det til deg uavhengig om det de fikk var ok eller dårlige ski.

Det å finne gode ski for din vekt og høyde, er et håndverk. Det er ikke noe en kan lære seg gjennom 30 min opplæring (kremt XXL kremt). Så selv om du du kommer inn på XXL og tilfeldigvis så er det et bra skipar blant alle de parene de har fått fra fabrikkene, så er det mere sannsynlig at du går ut derfra uten det paret. For hva er mest sannsynlig? At selgeren var så god at han fant det absolutt beste paret til deg i butikken, eller at han ikke fant det absolutt best paret til deg i butikken? You do the math.

Det gjelder både for de billigste og dyreste skiene. Om du kjøper en ski til 2500 kr (billigste felleskiene til fischer), så vil du vel ha den beste skien av de skiene som koster 2500 kr? Du finner de billigste felleskiene til Fischer i spesialistbutikkene også. Kjøp de der.

Selv om alle ski i alle butikker ser like ut, så er skiene i spesialistbutikkene noe helt spesielt. Det er fordi spesialistbutikken selv plukker ski hos skifabrikantene. Dette er de alene om. Hos spesialistbutikkene blir skiene dine plukket ut blant de beste krem-skiene, av de beste skiplukkerne.

Så du skjønner, du kjøper ikke egentlig et skipar, du kjøper et forarbeid med å plukke ut krem-ski fra store lagre, basert på 10+ år med erfaring fra å ha målt tusener på tusener av ski i året. Det er det du kjøper.

Sko, staver, klær og liknende kan du derimot kjøpe hvor en du vil.


På landsbasis anbefaler jeg Skiplukkern. Da vet du med sikkerhet at det er Aslak som plukker skiene dine.

Alternativ om du bor i Osloområdet er Milsluker'nBull ski og Kajakk, og Oslo Sportslager.

 
Det er såklart ikke mulig å si det helt sikkert, men Aslak er kanskje den beste skiplukkern i Norge. Om han er det, så er han i kraft av det også automatisk den beste i verden. Folk som går etter pris, eller prøver å prute, når det kommer til nye la…
 


Leserspørsmål

Hei

Jeg kjøper også helst mine ski i nevnte spesialbutikker, men det skyldes bedre service. Hverken i ditt innlegg eller i DN-artikkelen står det noe om hva annet enn spenn disse kremskiene har og hva annet de blir sjekket for? Når jeg kjøpte mine felleski på Milslukern så gjorde vedkommende tilsynelatende samme test av spenn som på G-Max når jeg kjøpte ski til min 15-åring. Hva er det helt konkret som skiller skiene annet enn ulikt spenn?

Svar

Hei,

Hverken i ditt vedlegg eller i DN-artikkelen står det noe om hva annet enn spenn disse kremskiene har og hva annet de blir sjekket for? Det er fordi de ikke blir sjekket for noe annet.

Når jeg kjøpte mine felleski på Milslukern så gjorde vedkommende tilsynelatende samme test av spenn som på G-Max når jeg kjøpte ski til min 15-åring.

 
Du kan ikke SE med det blotte øyet om en ski er god.

Ved å tro at det ser ut som de gjør samme test uten å SJEKKE i etterkant om skiene ER like gode, så vet du faktisk ikke om det de har gjort var det samme.
— Sindre
 

First thing first. Når noen tar ut ski til deg på Milsluker'n, så er alle skiene målt opp fra før på fabrikken av Milsluker’ns egne skiplukkere. For hver 10’ende ski de måler opp på fabrikken, så tar de kanskje med 1 par tilbake til butikken. Dette gjør at det å finne ski til kunder i butikken går relativt raskt fordi de ikke trenger å sjekke etter feil i noen særlig grad. Det gjorde de jo på fabrikken ved å kun ta med tilbake de beste parene de målte opp. Andre butikker får tilsendt det som er igjen etter at spesialistbutikkene har tatt det de vil ha.

 
Ski i spesialistbutikker er det BESTE fra fabrikkene. Restene sende ut til sportsbutikkene.
— Sindre
 

Deretter det at de tilsynelatende gjorde samme test.

Du kan ikke SE om personen som plukker ut skiene dine gjør en god jobb. Ved å tro at det ser ut som de gjør samme test uten å SJEKKE i etterkant om skiene ER like gode, så vet du faktisk ikke om det de har gjort var det samme. Du må teste skiene dine for å få svar på det.

Hva er det helt konkret som skiller skiene annet enn ulikt spenn?

Det er ingenting annet enn spenn som skiller ski.

(slip og såler ser vi bort ifra for dette velger man ut ifra føret skien skal være god på)

Og det er kanskje problemet. Folk flest tror ikke at spenn alene kan utgjør stor forskjell. Kanskje fordi folk flest tror spenn kun handler om hvor stiv skien er. Ja, spennet handler om stivheten; hvor mye som skal til for å presse ned skien på toppen av spennkurven. Men det er bare én del av spennet. Spenn er en fellesbetegnelse på en myriade av variabler, men det HØRES ut som 1 ting.

 
Den ultimate langrennskien skal løfte opp all smørningen når du står på hælen på skien, og kollapse fullstendig når du står på tåballen på skien. En avstandforskjell ikke mer enn avstanden mellom din tommel og pekefinger. Langrennski er høyteknologi i forkledning.
— Sindre
 

Det at det HØRES ut som en ting, kombinert med at folk flest antar ski er maskinlagd (og derfor antakeligvis omtrent identiske slik maskinlagde ting er) er grunnen for at folk betviler at det kan være så stor forskjell mellom skipar til skipar. De ser jo tross alt så like ut med det blotte øyet.

Nei, ski settes sammen for hånd. Spennet skrus til for hånd. Å lage langrennski er et håndverk. Dette skaper et enormt antall mikro variabler som til sammen gjør at selv de 2 skiene som utgjør et skipar aldri er like (Om denne ulikheten innad i paret er for stor diskvalifiserer det skien som god. Slike ski finner du f.eks aldri i spesialistbutikker).

 
Om du er en av de som tror langrennski er maskinlagd bør du sporenstreks se videoen under
— Sindre
 

Dette kompliseres ytterligere når det ikke finnes en "oppskrift" på det perfekte skispenn. Det er ingen bok du kan åpne opp og lære av. Alt er erfaringsbasert. Ingenting er skrevet ned. Måten man har funnet ut hvordan finne gode ski er at de har tatt de skiene man vet er gode (ut ifra om de har vunnet flere skirenn) tilbake på målemaskinene hvor man prøver å identifisere faktorer som går igjen blant de gode skiene. Etterhvert som man tror man identifiserer faktorer som kjennetegner gode ski, så prøver man å bruke dette til å finne nye gode ski fra fabrikken. En positiv feedback loop. Dette er ganske nøyaktig nå i 2020/2021, men ikke nok til at man har sluttet med å teste nye ski opp mot gamle ski vi vet er gode.

 
Fortsatt er det slik at en test i løypa mot andre gode ski, må til for å evt kunne konkludere med om en ski er god eller ikke.
— Sindre
 

All denne kunnskapen er hos noen få eksperter som videreformidler noe av denne erfaringen de har akkumulert til "elever", men eleven må selv være motivert for å måle og kjenne på tusener av skipar over flere år. Skipar som vi vet er gode (ski som har vunnet flere skirenn), ski som vi vet er kun ok ski, og dårlige ski. Få er så glad i skispenn at de ønsker å jobbe med dette i 10+ år, så få mestrer det skikkelig. Det er hvertfall ikke noe for meg:)

Slik forblir denne kunnskapen hos noen få og for de som ikke har prøvd best of the best av ski, så er det vanskelig å faktisk forstå hvor enorm forskjell det er på rævva og dritbra ski.

 
Langrenn er kanskje den idretten i verden med størst variasjon mellom utstyret.
— Sindre
 

Hvor stor forskjell er det egentlig mellom dårlige og gode langrennski?

Det korte svaret? Enormt.

Vinteren 2018 hadde jeg skikurs med en familie på tre som ønsket å lære seg skøyting. Kvaliteten på skiene deres er perfekte eksempler.

Far var selvlært og på et relativt høyt nivå, og mor og datter hadde erfaring fra randonee.

Skiene til mor Andrea var rett ut forferdelige. Ikke fordi de gled dårlig, men fordi de var det vi kaller "ikke retningsstabile". Problemet som oppstår da er at skiene sklir sidelengs og vrir seg hele tiden. Det er ikke "bitt" i dem. Du kan sammenligne det med å gå på isen med skøyter som ikke har blitt slipt på år og dag, og er rustne. Du blir Bambi på isen. Ikke er det gøy, ikke er det lett å gå på, og enda verre er det å lære å gå godt teknisk.

Dag nr to fikk hun prøve noen ski jeg hadde tatt med til henne og forandringen i teknikken, kontrollen og skigleden var total! Som hun sa til meg "Jeg ante ikke at skiene mine var så dårlig før jeg fikk prøve dine, Sindre."

Og det er helt riktig. Uten gode ski å sammenligne med, er det ikke mulig for deg å vite om skiene dine er gode eller dårlige. Selv de proffe tester alltid nye ski opp mot det beste de har fra før. Så selv om en butikk har 100% fornøyd garanti, altså at du kan komme tilbake til butikken å få med deg nye til du er fornøyd, så hjelper ikke det om du ikke kan sjekke skiene dine! 

Men lurer butikkene oss når de selger dårlige ski? Ikke helt. Andrea spurte meg om hvordan en butikk i det hele tatt kunne selge så dårlige ski til henne, etter at jeg hadde beskrevet skiene hennes som "usalgbare". Utfordringen for en butikk er at det å ta ut ski er ikke en eksakt vitenskap. Ski som kan se bra ut i teorien, kan være dårlige. Det er derfor proffe alltid tester de nye skiene sine opp mot de beste de har fra før. Det er den eneste måten å faktisk få svar på hvor gode de er. 

Når butikken ikke får tilbakemelding om at skiene er dårlige, fordi du ikke har noen mulighet til å sjekke det, så er det dessverre lite butikken kan gjøre.

Det koker faktisk ned til flaks eller uflaks. Men såklart øker sjansen for at skiene er gode i takt med ferdighetene til den som tar de ut, hvor tidlig på sesongen det er og hvor bra leveransen skiene har blitt plukket ut ifra er.

Jeg ble med familien til en spesialistbutikk i Oslo og fikk ordnet gode ski til dem. Da vi testet skiene deres dagen etter mot mine ski var det nesten ingen forskjell i glid og retningsstabilitet. Meget bra ski!