Det er visse kriterier som avgjør hvilke rulleski en bør kjøpe

Klassisk

1. Smale muttere

Jo bredere muttere, jo vanskeligere er det å bremse siden mutteren vil tidligere skrape i asfalten.

2. Hjul med passe grep

Dette handler som oftest om at hulene ikke har for mye grep. Jo mer grep, jo vanskeligere er det for bakhjulet å skli ut når du ploger. Ja, det høres kanskje selvmotsigende ut å ha hjul som ikke har så godt grep, men om du har muligheten til å teste å bremse på et par Fischer-rulleski vil du fort merke hvor viktig dette punktet er.

3. Fiberglassstamme eller aluminiumsstamme

Fiberglass føles ikke som å gå på langrennsski, på tross av at mange der ute reklamerer med at det gjør det. Det fiberglass gjør er å dempe for de verste vibrasjonene som en kan få i høy fart over ruglete asfalt. Dessverre brekker de lett når personer på 90 kilo eller mer bruker dem. Har du et kraftig fraspark vil du alltid få kontakt mellom asfalten og undersiden av stammen. Det føles rart og ulikt langrennsfølelsen. Fiberglass er litt som å gå på et hoppeslott. Mykt og behagelig, men ikke helt likt langrennsfølelsen.

Aluminium er mest likt langrennsfølelsen, men kan gi for mye vibrasjon for noen. For de som har gått mye på rulleski er ikke vibrasjonen lenger et problem og aluminiumsstamme anbefales.

4. Brede hjul

Jo bredere hjul, jo bedre balanse. Smalere hjul er vanskelige å stå på.

5. Lang stamme

Med kort stamme vil forhjulet miste kontakt med asfalten i hvert fraspark og svinge bakover. Med lang stamme skjer aldri det.

Merker som har rulleski med alle disse punktene:

Swenor

Førstevalg:

alutech_2016-1150x178.jpg

Andrevalg:

fibreglass_2016-1150x192.jpg

Skøyting

1. Kort stamme

Kort stamme gir deg mest kontroll og er likest følelsen til langrennsski. 

For to år siden kom det et ønske fra landslaget om å lage en mer retningsstabil skøyterulleski. Det som kom var en lengre rulleski. Mange prøvde dem, men i dag ser man få av dem bli brukt og få butikker selger dem fortsatt.

Om det faktisk var slik at lengre stamme gjorde en rulleski mer retningsstabil ville vi ha sett de bli brukt på 200m mesterskapene på rulleski hvor farten er høy pga superraske hjul. De trenger derfor ekstra god retningsstabilitet, men de bruker korte stammer.

Retningsstabiliteten på rulleski kommer an på hvor rett hjulene er festet til stammen. Små millimeterforskjeller vil gjøre at hjulene svinger. Det er butikkens ansvar at hjulene er montert på korrekt. Om butikken skulle si at noe svinging er innenfor normalen, og ikke vil rette hjulene for deg, så bør du kjøpe rulleskiene dine et annet sted.

2. Hjul som ikke glipper på våt asfalt

Ikke så viktig i klassisk, viktig i skøyting siden man sparker ut til sidene og mister all framdrift om hjulene glipper. Mer og mer viktig ut på høsten når regnet kommer og våte blader blir liggende på asfalten. Og når det har regnet kan asfalten forbli våt i dagevis så du er ikke unntatt dette selv om du bare går på rulleski når det er opphold.

3. Fiberglassstamme eller aluminiumsstamme

Aluminium. Mye av frasparket ditt vil forsvinne i fjæringen fra fiberglasstammen.

Merker som har rulleski med alle disse punktene:

Marve

marwe_skating_610_a_pair_1000px_1.jpg

Ekstra tips

Aldri kjøp rulleski uten skjerm over hjulene. Det vil sakte ødelegge skoene, buksene og bindingen.


Rulleski jeg aldri ville kjøpt

Swenor Classic Touring

Feiler på punkt nr 2

WEB_Image 1607793994.Jpeg

Elpex

Feiler på punkt nr 3 og 4

Elpex EvolutionX och V.png

One way

Feiler på punkt nr 2 og 4

6430033017760_sportamore_001.jpg

Fischer

Feiler på punkt nr 2 og 4

1208392.jpg

SkiGo

Feiler på punkt nr 2 og 4

skigo-xc-alu-classic-roller-skis.jpg